Kapittel 6 · 6.6
Sikkerhetskopier hos WebOké: hva vi tar vare på og hva du selv kan gjøre
Sikkerhetskopien du selv bruker, er innebygd i din WebOké Nextcloud: papirkurven (Slettede filer) og versjonene av filene dine. Med disse kan du selv, uten å involvere noen andre, gjenopprette filer, mapper og eldre versjoner.
Hva du kan gjenopprette selv
| Hva har skjedd? | Løsning |
|---|---|
| Fil eller mappe slettet ved et uhell | Hent den tilbake fra Slettede filer, se Hente tilbake en slettet fil fra Slettede filer |
| Fil overskrevet eller feil endret | Gjenopprett en eldre versjon, se Gjenopprette en navngi eldre versjoner |
| Noen har fjernet en fil fra din delte mappe | Den ligger i din papirkurv hvis du er eier, se Hente tilbake en slettet fil fra Slettede filer |
Hvor lenge slettede filer og versjoner oppbevares, kan du lese i Hvor lenge beholder Nextcloud versjoner og slettede filer?. Kort sagt: slettede filer og versjoner blir liggende i opptil 31 dager, og forsvinner tidligere hvis plassen trengs. Versjoner med et navn blir bevart.
WebOkés systemsikkerhetskopier
I tillegg tar WebOké sikkerhetskopier av selve serverne. De finnes som en ekstra sikkerhet mot uforutsette hendelser, som en defekt server. De er ikke tilgjengelige for kunder: du kan ikke gjenopprette noe fra dem selv. Regn derfor med papirkurven og versjonene i det daglige arbeidet.
Hva du selv kan gjøre
- En egen kopi av viktige filer: for filer du virkelig ikke har råd til å miste, bør du også oppbevare en egen kopi. For eksempel med skrivebordsappen Nextcloud Files på datamaskinen din (Hvorfor skrivebordsappen? Nettleser, app eller nettverksstasjon): ta med den mappen i sikkerhetskopien av datamaskinen din, eller legg av og til en kopi på en ekstern disk.
- Gi viktige versjoner et navn, slik at de ikke automatisk ryddes bort (se Gjenopprette en navngi eldre versjoner).
- Ikke slett for raskt permanent: det du fjerner fra Slettede filer, eller kaster med Tøm papirkurven, kan du ikke selv hente tilbake igjen.
- Vær forsiktig med deling: gi kun redigeringsrettigheter til personer som virkelig trenger det (se Dele med en bruker fra din egen Nextcloud).
- Overfør eierskap før en bruker slettes, for en slettet bruker er permanent borte sammen med alle filene sine (se Overføre eierskap når en kollega slutter).
Merk: ende-til-ende-krypterte mapper kan ingen andre enn deg selv lese, heller ikke WebOké. Mister du nøkkelen, kan ikke disse filene lenger åpnes. Les mer om dette i Ende-til-ende-kryptering: når bør du bruke det, og når ikke.
